PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
KONTAKT Z NAMI
W y d a w c a :
25 października 2021
Jest już dostępny dziewiąty odcinek podcastu „Wyspy Owcze bez tajemnic”! Koncepcję wymyślił i ją realizuje Łukasz Łach, założyciel Klubu Miłośników Wysp Owczych Faroe.pl i współautor naszego przewodnika. W kolejnym odcinku
03 października 2021
W listopadzie po raz 27. zostanie wręczona Nordic Council Environment Prize, czyli nagroda Rady Nordyckiej w dziedzinie ochrony środowiska. Hasłem tegorocznej edycji jest „Zrównoważony system produkcji żywności”. Wśród ośmiu nominacji
27 września 2021
Za taką należy uznać poniedziałkowy mecz TB–HB w Tvøroyri, który właśnie przeszedł do historii europejskiego futbolu. Piłkarzy najstarszego na Wyspach Owczych klubu poprowadziła do boju Helen Lorraine Nkwocha – pierwsza

Fot. You Tube

Tekst: MARCIN JAKUBOWSKI

 

Wyspy Owcze słyną z licznych, często zaskakujących ciekawostek. Jedną z nich jest alkohol produkowany z rabarbaru (w różnych odmianach, także nielegalnych), ale jeszcze bardziej nietypowy jest trunek otrzymywany  z… rzepy! Pierwsze butelki z tym specjałem trafiły do sprzedaży na Wyspach Owczych w 2019 roku.

 

Stora Dimun jest jedną z najmniejszych w archipelagu Wysp OwczychNależy podkreślić, że chodzi o rzepę rosnąca w ściśle określonym miejscu, a konkretnie – na wyspie Stóra Dímun. W zeszłym roku para tamtejszych farmerów, specjalizujących się w hodowli owiec – Eva úr Dímun i Jógvan Jón Petersen, gospodarze Dímunargarður – stworzyli na jej bazie trunek o mocy 14%, który wyprodukował browar Okkara. Napitek o nazwie Mai Rótabryggj 2019  trafił nawet do sprzedaży w sieci farerskiego monopolu – Rúsdrekkasøla Landsins, gdzie można go kupić w cenie 285 DKK za butelkę 0,75 l. Cena nie jest niska, ale należy wziąć pod uwagę skalę produkcji.

 

Farerskie media szeroko opisywały ten nietypowy eksperyment, informacja trafiła także za granicę. W tym roku Eva i Jogvan zamierzali ulepszyć recepturę. Jak doniósł portal Local.fo,  z powodu pandemii i towarzyszących jej zawirowań, także związanych ze zmianą właściciela, browar Okkara – jeden z dwóch działających na archipelagu – nie zdoła wyprodukować nowej partii w tym sezonie.

 

Wyspy Owcze. W 2019 r. Eva úr Dímun i Jógvan Jón Petersen z wyspy Stora Dimun wyprodukowali alkohol z... rzepy!

 

Następna spodziewana jest dopiero w 2021, choć – jak wiadomo – trudno przewidzieć, jaki obrót przybierze sytuacja związana z Covid-19. Kto ma zatem ochotę spróbować procentów z rzepy, a będzie tego lata na Wyspach, niech zajrzy do jednego z farerskich monopolowych sieci Rúsdrekkasøla Landsins. Niewykluczone, że może to być jedna z ostatnich okazji do degustacji...

 

 

Warto dodać, że Dímunargarður jest jedynym gospodarstwem na liczącej 2,65 km kw. Stóra Dímun, na której oficjalnie zameldowanych jest 10 osób. Dostać się tu można jedynie śmigłowcem. Polecamy film o tej niezwykłej wyspie i jej nietypowej załodze...

 

Stóra Dímun: alkohol z... rzepy

Na Stora Dimun, jednej z 18 wysp archipelagu Wysp Owczych powstaje unikalny alkohol
05 sierpnia 2020