Po wielu perturbacjach, z ciążącym nam wszystkim bagażem opóźnienia, publikacja PCIT TRAMP „Wyspy Owcze. Przewodnik turystyczno-kulturowy” ujrzała wreszcie – już oficjalnie – światło dzienne. Mamy nadzieję, że Czytelnicy, którzy zainteresowali się tą książką jeszcze w 2019 roku, gdy pomysł zaczął nabierać rumieńców, nie będą rozczarowani - mimo długiego oczekiwania - jej zawartością.
Blisko 400 stron pełnych różnorodnych informacji, wzbogaconych przez ponad 500 zdjęć składają się na kompendium wiedzy o jednym z najbardziej niezwykłych archipelagów świata i jego równie nietuzinkowych mieszkańcach.
Restauracja KOKS to farerska mekka kulinarnych turystów i entuzjastów nowych smaków. Lokal bazujący na lokalnych i świeżych produktach sezonowych doczekał się najważniejszych branżowych nagród, zyskując zainteresowanie światowych mediów i międzynarodowych gości. Jednocześnie restauracja przyczyniła się do wzrostu rozpoznawalności archipelagu – przede wszystkim w kontekście kulinarnym.
O ile nie mieliście jeszcze okazji stołować się w tym legendarnym miejscu, zapraszam Was w świat kreatywnej „kuchni wysokiej”, okraszonej lokalnym duchem Wysp Owczych.
Sørensen i Ziska
Moja pierwsza wizyta w KOKSie miała miejsce w
Wielkimi krokami zbliża się 81. rocznica jednego z najbardziej doniosłych wydarzeń w nowożytnej historii Wyspach Owczych. W kwietniu 1940 r., krótko po zajęciu Danii i Norwegii przez armię niemiecką, Brytyjczycy rozpoczęli operację „Valentine”, będącą pierwszym akordem Bitwy o Atlantyk. Jej bezpośrednim celem było zajęcie Wysp Owczych.
Operacja ta miała na celu zamknięcie niemieckiej floty nawodnej na Morzu Północnym i zablokowanie jej dostępu do otwartego Atlantyku. Nie przeszkodziła jednak Kriegsmarine w prowadzeniu wojny podwodnej, która wkrótce przybrała formę wielkoskalowych działań. Wojenna