PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
KONTAKT Z NAMI
W y d a w c a :
30 sierpnia 2022
30 sierpnia 2022 roku światło dzienne ujrzał nowy farerski portal internetowy: Eysturoyaportalurin (www.eyp.fo). Eysturoy to druga pod względem powierzchni i populacji (ok. 12 400 mieszkańców) farerska wyspa, nic więc dziwnego,
24 sierpnia 2022
23 sierpnia 2022 roku, godzina 13:55. Leżąc pod ciepłym kocem, zagłębiam się w lekturę książki, kiedy to atmosferę hygge zakłóca wibrująca komórka. Na wyświetlaczu pojawia się napis „Łukasz FO”. Spiritus
31 lipca 2022
Niezwykłe walory krajobrazowe i atmosfera osady Tjørnuvík na północnym krańcu wyspy Streymoy przyciągają coraz liczniejsze grono turystów. Lokalne władze podjęły niedawno działania, mające zadbać o komfort zarówno tych, którzy odwiedzają

Fot. Galdr

Tekst: MARCIN JAKUBOWSKI

 

Jak wiele innych nowinek, także i rewolucja kraftowa w produkcji alkoholu dotarła na Wyspy Owcze ze sporym opóźnieniem. Jej pochód przez archipelag zaczął niedawno przyspieszać, a wszystko wskazuje na to, że w bieżącym sezonie będziemy świadkami kolejnego debiutu w tej dziedzinie.

 

Masowy wysyp browarów rzemieślniczych, który wspomnianą rewolucję zapoczątkował, miał miejsce w Skandynawii  mniej więcej dwie dekady temu. Zaczęło się od piwa, ale wkrótce doszlusowała małoskalowa produkcja różnych odmian akwawitu, whisky, brandy, co odważniejsi postawili na małe winnice – ich prowadzenie w północnych warunkach jest nie lada wyzwaniem. Nastąpił też powrót do korzeni, czyli do ulubionego trunku wikingów i Słowian – miodu pitnego. To jeden z najstarszych napojów alkoholowych w naszych stronach, wytwarzany na bazie dwóch głównych składników – miodu pszczelego i wody.  

 

Farerski mjøður

O tym, że dawna Polska była potęgą w produkcji miodu pitnego, a ów trunek łączył ludy środkowej, wschodniej i północnej Europy, świadczy choćby uderzająca zbieżność nazw: nasz miód pitny po szwedzku to mjöd, po norwesku  i duńsku – mjød, natomiast dla Farerów to mjøður.

 

I właśnie ta nazwa powinna być na Wyspach Owczych coraz bardziej znana, a wszystko za sprawą trzech pasjonatów skupionych pod marką Galdr, którzy do wikińskich tradycji zapragnęli powrócić. Ten powrót ma nastąpić w Sandavágur na wyspie Vágar, skąd założycielska trójka pochodzi. Miodowy start-up powstaje w kooperatywie z kraftowym browarem Okkara z Velbastaður na wyspie Streymoy, który w pechowym dla nas wszystkich roku 2020 r. został przejęty przez starszego i większego brata z Klaksvíku – Föroya Bjór (wyspa Borðoy).

 

Miód pszczeli z oczywistych względów na Wyspach Owczych nie jest produkowany – jego źródłem dla entuzjastów z Galdr mają być pasieki należące do zaufanych pszczelarzy z Danii, natomiast miejscowym wkładem surowcowym będzie krystalicznie czysta woda i ewentualne ziołowe ingrediencje, w które zazwyczaj miody obfitują.

 

Data wypuszczenia na rynek pierwszych hektolitrów farerskiego miodu pitnego nie jest jeszcze znana. Zainteresowani tematem mogą od czasu do czasu zaglądać na miodową stronę: www.galdr.fo. Ciekawe, na ile proces farerskiej produkcji będzie zbliżony do patentu szwedzkiego, uwidocznionego poniżej:

 

 

 

Procenty z rzepy i rabarbaru

Farerski mjøður – miejmy nadzieję, że z dodatkiem miejscowych ziół, które pozwolą nadać mu odmienny od innych miodów smak – wzbogaci coraz bardziej ciekawą paletę powstających na Wyspach Owczych trunków. W tym miejscu trudno nie wspomnieć o różnoprocentowych napitkach wytwarzanych z rabarbaru, ale przede wszystkim o pionierskiej produkcji aperitifu z rzepy, której podjęło się małżeństwo farmerów z wyspy Stóra Dímun.  

 
 

Farerski miód pitny

Przez cały okres pandemii z lotniska na Vagar operowały samoloty farerskich linii Atlantic Airways
28 kwietnia 2021