PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
KONTAKT Z NAMI
W y d a w c a :
31 grudnia 2022
W najnowszym, 41. wydaniu Magazynu Skandynawskiego "Zew Północy" w stałym dziale farerskim ukazał się artykuł Marcina Michalskiego, poświęcony piwnej rewolucji, która ogarnęła nasz atlantycki archipelag. Na tej skalistej, niesprzyjającej rolnictwu
30 grudnia 2022
Każdy Nowy Rok witany jest przez mieszkańców Wysp Owczych z prawdziwą pompą. Nawet w czasie epidemii Covid-19 wyspiarze nie obniżali swoich noworocznych standardów, by tradycji mogło stać się zadość. Sylwesterowa
05 grudnia 2022
5 grudnia 2022 roku ogłoszono wyniki 18. edycji Wielkiego Konkursu Fotograficznego National Geographic Polska. Profesjonaliści i amatorzy walczyli o laury w kategoriach: Ludzie, Krajobraz, Zwierzęta oraz Fotoreportaż. Sześcioosobowe jury wyłoniło

Fot. Galdr

Tekst: MARCIN JAKUBOWSKI

 

Jak wiele innych nowinek, także i rewolucja kraftowa w produkcji alkoholu dotarła na Wyspy Owcze ze sporym opóźnieniem. Jej pochód przez archipelag zaczął niedawno przyspieszać, a wszystko wskazuje na to, że w bieżącym sezonie będziemy świadkami kolejnego debiutu w tej dziedzinie.

 

Masowy wysyp browarów rzemieślniczych, który wspomnianą rewolucję zapoczątkował, miał miejsce w Skandynawii  mniej więcej dwie dekady temu. Zaczęło się od piwa, ale wkrótce doszlusowała małoskalowa produkcja różnych odmian akwawitu, whisky, brandy, co odważniejsi postawili na małe winnice – ich prowadzenie w północnych warunkach jest nie lada wyzwaniem. Nastąpił też powrót do korzeni, czyli do ulubionego trunku wikingów i Słowian – miodu pitnego. To jeden z najstarszych napojów alkoholowych w naszych stronach, wytwarzany na bazie dwóch głównych składników – miodu pszczelego i wody.  

 

Farerski mjøður

O tym, że dawna Polska była potęgą w produkcji miodu pitnego, a ów trunek łączył ludy środkowej, wschodniej i północnej Europy, świadczy choćby uderzająca zbieżność nazw: nasz miód pitny po szwedzku to mjöd, po norwesku  i duńsku – mjød, natomiast dla Farerów to mjøður.

 

I właśnie ta nazwa powinna być na Wyspach Owczych coraz bardziej znana, a wszystko za sprawą trzech pasjonatów skupionych pod marką Galdr, którzy do wikińskich tradycji zapragnęli powrócić. Ten powrót ma nastąpić w Sandavágur na wyspie Vágar, skąd założycielska trójka pochodzi. Miodowy start-up powstaje w kooperatywie z kraftowym browarem Okkara z Velbastaður na wyspie Streymoy, który w pechowym dla nas wszystkich roku 2020 r. został przejęty przez starszego i większego brata z Klaksvíku – Föroya Bjór (wyspa Borðoy).

 

Miód pszczeli z oczywistych względów na Wyspach Owczych nie jest produkowany – jego źródłem dla entuzjastów z Galdr mają być pasieki należące do zaufanych pszczelarzy z Danii, natomiast miejscowym wkładem surowcowym będzie krystalicznie czysta woda i ewentualne ziołowe ingrediencje, w które zazwyczaj miody obfitują.

 

Data wypuszczenia na rynek pierwszych hektolitrów farerskiego miodu pitnego nie jest jeszcze znana. Zainteresowani tematem mogą od czasu do czasu zaglądać na miodową stronę: www.galdr.fo. Ciekawe, na ile proces farerskiej produkcji będzie zbliżony do patentu szwedzkiego, uwidocznionego poniżej:

 

 

 

Procenty z rzepy i rabarbaru

Farerski mjøður – miejmy nadzieję, że z dodatkiem miejscowych ziół, które pozwolą nadać mu odmienny od innych miodów smak – wzbogaci coraz bardziej ciekawą paletę powstających na Wyspach Owczych trunków. W tym miejscu trudno nie wspomnieć o różnoprocentowych napitkach wytwarzanych z rabarbaru, ale przede wszystkim o pionierskiej produkcji aperitifu z rzepy, której podjęło się małżeństwo farmerów z wyspy Stóra Dímun.  

 
 

Farerski miód pitny

Przez cały okres pandemii z lotniska na Vagar operowały samoloty farerskich linii Atlantic Airways
28 kwietnia 2021