30 grudnia 2022
Sylwester w Klaksvíku (fot. Kinga Eysturland)

Gott Nýggjár

Każdy Nowy Rok witany jest przez mieszkańców Wysp Owczych z prawdziwą pompą. Nawet w czasie epidemii Covid-19 wyspiarze nie obniżali swoich noworocznych standardów, by tradycji mogło stać się zadość. Sylwesterowa noc w farerskim wydaniu po prostu musi być wystrzałowa. 

 

Świętują i miasta, i wioski. Ludzie tłumnie gromadzą się na ulicach i placach, by rozświetlić niebo o północy. Synonimem farerskiego sylwestra są bowiem fajerwerki, których obecność stanowi gwarancję udanej imprezy. Można je kupić u indywidualnych sprzedawców lub w klubach sportowych. Świetliste salwy przecinają niebo już na kilka dni przed końcem roku. Wielu mieszkańców Tórshavn podziwia noworoczne widowisko z udziałem sztucznych ogni z drogi Oyggjarvegur, skąd rozpościera się fantastyczny widok na stolicę. W wielu punktach na całym archipelagu płoną również mniejsze i większe ogniska. Zgodnie z ich symboliką, ogień pochłania całe zło mijającego roku i toruje drogę dla tego, co przyniesie kolejne 365 dni.

 

Reklama fajerwerków, sprzedawanych przez klub NSI

 

Stałe fragmenty gry

Farerzy spotykają się również na wspólne noworoczne posiłki. Najpopularniejszym ciepłym daniem jest niewątpliwie zapieczony ræstkjøt, jednak na wielu stołach pojawiają się także dania rybne lub owoce morza. Nieodłącznym noworocznym deserem jest tzw. kransakaka, czyli piramidalne ciasto, pochodzące z Danii. Podobno pierwszy egzemplarz stworzył pomysłowy piekarz z Kopenhagi już w XVIII wieku. Kransakaka ma postać pierścieni ciasta o różnej średnicy, ułożonych warstwowo i sklejonych białym lukrem. Same krążki wykonane są z migdałów, cukru i białek jaj. Idealne kransakaka jest twarde w dotyku, zaś wewnątrz miękkie i ciągnące się. Nie może zabraknąć również szampana.

 

Tradycyne ciasto sylwestrowe - Kransakaka

 

Farerzy sympatyzujący z Danią nie odpuszczają tradycyjnego przemówienia królowej Małgorzaty II, które nadaje duńska telewizja. Innym telewizyjnym noworocznym szlagierem jest osiemnastominutowy skecz „Dinner for one” – niemiecko-brytyjska produkcja z 1963 roku. Farerska telewizja KVF emituje tę nieśmiertelną miniaturę co roku, podobnie jak Polsat „Kevina”.

 

Wioski noworoczne

W czasach, gdy poszczególne osiedla na Wyspach Owczych nie były jeszcze ze sobą skomunikowane, niektóre farerskie osady zyskały tytuł nýggjársbygd, czyli tzw. wiosek noworocznych. Mieszkańcy z całej okolicy gromadzili się w nich, by wspólnie tańczyć korowodowca, bawić się i celebrować Nowy Rok. Do nýggjársbygd zaliczały się m.in. Hósvík, Haldórsvík, Viðareiði, Kunoy, Funningur oraz Lamba. Dziś mobilni Farerzy mogą świętować w dowolnym miejscu na archipelagu, o ile oczywiście pozwoli im na to zmienna pogoda.

 

Pochodnie w Vágur

Za najbardziej spektakularny Sylwester uchodzi impreza w miasteczku Vágur na wyspie Suðuroy i to właśnie tam zamierzam powitać 2023 rok. Przygotowania trwają kilka tygodni, a sami mieszkańcy Vágur, świadomi rangi wydarzenia, traktują imprezę z należytą powagą. Program na 31 grudnia zakłada m.in. śniadanie w hali klubu VB, bieg z kościoła w Vágur do kościoła w Porkeri i z powrotem, wypad w okoliczne góry oraz rozrywki dla najmłodszych.

 

Program imprezy sylwestrowej w Vágur (źródło: VisitSuduroy)

 

Główną atrakcją jest marsz z pochodniami przez centrum miasteczka. Epicentrum wydarzeń staje się wówczas Trýkanturin -

Trójkątny Plac, na którym ustawia się dwie bramy – jedną symbolizującą przeszły rok i drugą oznaczającą nowy. Około północy procesja mieszkańców przechodzi z flagami i pochodniami przez bramy, a następnie uczestnicy ustawiają się wokół placu, śpiewając Tíðin rennur sum streymur í á (Czas płynie jak nurt rzeki). Gdy pieśń dobiegnie końca, zapalane jest ogromne ognisko  i zaczyna się pokaz fajerwerków. Potem przychodzi pora na tańce do białego rana.

 

Wszystkim naszym czytelnikom dziękujemy za kolejny rok wsparcia i zainteresowania farerską tematyką. Życzymy Wam Gott Nýggjár, czyli szczęśliwego Nowego Roku. Mamy nadzieję, że wielu z Was uda się odwiedzić Wyspy Owcze w 2023 roku!

 

 

Kinga Eysturland

Tekst: KINGA EYSTURLAND

 

Fot. Kinga Eysturland

20 lutego 2024
Początek roku 2024 przyniósł ciekawe wieści od farerskiego armatora Smyril Line, znanego głównie z obsługi unikalnej, bo pełnooceanicznej linii promowej, prowadzącej z Danii na Wyspy Owcze i Islandię. Tym razem
11 lutego 2024
Jednym z kluczowych działów farerskiej gospodarki jest hodowla łososia. Największym producentem tego specjału na Wyspach Owczych jest Bakkafrost z siedzibą w Glyvrar na wyspie Eysturoy. Cały proces technologiczny – od
04 lutego 2024
Po kilku dekadach spędzonych z kieliszkiem Martini w jednej i ulubionym Waltherem PPK kalibru 7,65 mm w drugiej dłoni, James Bond w końcu dokonał żywota. Miejscem, w którym 007 rozstał

W y d a w c a :

KONTAKT Z NAMI

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981