31 grudnia 2022
Fot. S. Sembrat / ZP

W Zewie o piwie

Tekst: MARCIN JAKUBOWSKI

 

Fot. S.Sembrat / ZP

W y d a w c a :

KONTAKT Z NAMI

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

W najnowszym, 41. wydaniu Magazynu Skandynawskiego "Zew Północy" w stałym dziale farerskim ukazał się artykuł Marcina Michalskiego, poświęcony piwnej rewolucji, która ogarnęła nasz atlantycki archipelag. Na tej skalistej, niesprzyjającej rolnictwu ziemi niełatwo o jęczmień, nie wspominając już o chmielu, niemniej farerscy browarnicy z każdym rokiem pokazują, że nawet w tak trudnych warunkach udaje się wyprodukować wielce smakowite i oryginalne trunki.

 

O tym, że piwna dynamika jest tu duża, świadczy fakt, że na krótko przed skierowaniem numeru do produkcji na Wyspach Owczych powstał kolejny browar. Niewielki - w wersji mikro czy nawet nano, ale jednak. Tutejsi piwowarzy mają mnóstwo zapału i oryginalnych pomysłów. Za przykład niech posłuży fragment tekstu Marcina Michalskiego z rzeczonego artykułu:

 

Fot. Biskupskelda / Zew Północy

 

"Pionierskie dla farerskiej kultury piwnej projekty powstają na wyspie Suðuroy, gdzie w marcu 2020 roku zadebiutował nanobrowar Biskupskelda. Ich pierwszą produkcją było piwo w stylu New England IPA pod nazwą Huldugentan.

– Nigdy wcześniej na Suðuroy nie istniało piwowarstwo domowe ani mikrobrowary – opowiada Dennis Holm, jeden z motorów chmielowej inicjatywy. – Skupiamy się na piwach specjalnych i na małych warkach. W 150-letnim domu w Vágur budujemy nową warzelnię, gdzie będziemy organizować degustacje, imprezy z muzyką, wystawy i wydarzenia kulinarne z farerskim jedzeniem. Nazwy naszych piw nawiązują do lokalnych historii, co daje możliwość ich degustacji w miejscach, w których mają swoje korzenie. To dla nas istotne, by warzonym przez nas piwom towarzyszyły opowieści związane z naszą wyspą – deklaruje Dennis Holm.

Swoją nazwę browar wziął od strumienia przecinającego górski szlak z Vágur do Fámjin. Według tradycji, strumień jest miejscem odpoczynku, a woda z Biskupskeldy ma właściwości uzdrawiające. To właśnie ona jest bazą piw z Suðuroy."

 

Jaki jest najstarszy browar Wysp Owczych, jaki najmniejszy i ile ich w ogóle jest? Jakich piw należy spróbować i które z nich cieszą się szczególnym uznaniem smakoszy? Szczegóły - w numerze 41.

 

Magazyn Skandynawski "Zew Północy" dostępny jest w sieci EMPiK i InMedio oraz bezpośrednio w wydawnictwie - PCIT TRAMP. Z zawartością całego, 41. numeru można zapoznać się na stronie "Zewu Północy" - wystarczy kliknąć TUTAJ

 

 

20 lutego 2024
Początek roku 2024 przyniósł ciekawe wieści od farerskiego armatora Smyril Line, znanego głównie z obsługi unikalnej, bo pełnooceanicznej linii promowej, prowadzącej z Danii na Wyspy Owcze i Islandię. Tym razem
11 lutego 2024
Jednym z kluczowych działów farerskiej gospodarki jest hodowla łososia. Największym producentem tego specjału na Wyspach Owczych jest Bakkafrost z siedzibą w Glyvrar na wyspie Eysturoy. Cały proces technologiczny – od
04 lutego 2024
Po kilku dekadach spędzonych z kieliszkiem Martini w jednej i ulubionym Waltherem PPK kalibru 7,65 mm w drugiej dłoni, James Bond w końcu dokonał żywota. Miejscem, w którym 007 rozstał