PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
KONTAKT Z NAMI
W y d a w c a :
31 grudnia 2022
W najnowszym, 41. wydaniu Magazynu Skandynawskiego "Zew Północy" w stałym dziale farerskim ukazał się artykuł Marcina Michalskiego, poświęcony piwnej rewolucji, która ogarnęła nasz atlantycki archipelag. Na tej skalistej, niesprzyjającej rolnictwu
30 grudnia 2022
Każdy Nowy Rok witany jest przez mieszkańców Wysp Owczych z prawdziwą pompą. Nawet w czasie epidemii Covid-19 wyspiarze nie obniżali swoich noworocznych standardów, by tradycji mogło stać się zadość. Sylwesterowa
05 grudnia 2022
5 grudnia 2022 roku ogłoszono wyniki 18. edycji Wielkiego Konkursu Fotograficznego National Geographic Polska. Profesjonaliści i amatorzy walczyli o laury w kategoriach: Ludzie, Krajobraz, Zwierzęta oraz Fotoreportaż. Sześcioosobowe jury wyłoniło

Fot. S.Sembrat / ZP

Tekst: MARCIN JAKUBOWSKI

 

W najnowszym, 41. wydaniu Magazynu Skandynawskiego "Zew Północy" w stałym dziale farerskim ukazał się artykuł Marcina Michalskiego, poświęcony piwnej rewolucji, która ogarnęła nasz atlantycki archipelag. Na tej skalistej, niesprzyjającej rolnictwu ziemi niełatwo o jęczmień, nie wspominając już o chmielu, niemniej farerscy browarnicy z każdym rokiem pokazują, że nawet w tak trudnych warunkach udaje się wyprodukować wielce smakowite i oryginalne trunki.

 

O tym, że piwna dynamika jest tu duża, świadczy fakt, że na krótko przed skierowaniem numeru do produkcji na Wyspach Owczych powstał kolejny browar. Niewielki - w wersji mikro czy nawet nano, ale jednak. Tutejsi piwowarzy mają mnóstwo zapału i oryginalnych pomysłów. Za przykład niech posłuży fragment tekstu Marcina Michalskiego z rzeczonego artykułu:

 

Fot. Biskupskelda / Zew Północy

 

"Pionierskie dla farerskiej kultury piwnej projekty powstają na wyspie Suðuroy, gdzie w marcu 2020 roku zadebiutował nanobrowar Biskupskelda. Ich pierwszą produkcją było piwo w stylu New England IPA pod nazwą Huldugentan.

– Nigdy wcześniej na Suðuroy nie istniało piwowarstwo domowe ani mikrobrowary – opowiada Dennis Holm, jeden z motorów chmielowej inicjatywy. – Skupiamy się na piwach specjalnych i na małych warkach. W 150-letnim domu w Vágur budujemy nową warzelnię, gdzie będziemy organizować degustacje, imprezy z muzyką, wystawy i wydarzenia kulinarne z farerskim jedzeniem. Nazwy naszych piw nawiązują do lokalnych historii, co daje możliwość ich degustacji w miejscach, w których mają swoje korzenie. To dla nas istotne, by warzonym przez nas piwom towarzyszyły opowieści związane z naszą wyspą – deklaruje Dennis Holm.

Swoją nazwę browar wziął od strumienia przecinającego górski szlak z Vágur do Fámjin. Według tradycji, strumień jest miejscem odpoczynku, a woda z Biskupskeldy ma właściwości uzdrawiające. To właśnie ona jest bazą piw z Suðuroy."

 

Jaki jest najstarszy browar Wysp Owczych, jaki najmniejszy i ile ich w ogóle jest? Jakich piw należy spróbować i które z nich cieszą się szczególnym uznaniem smakoszy? Szczegóły - w numerze 41.

 

Magazyn Skandynawski "Zew Północy" dostępny jest w sieci EMPiK i InMedio oraz bezpośrednio w wydawnictwie - PCIT TRAMP. Z zawartością całego, 41. numeru można zapoznać się na stronie "Zewu Północy" - wystarczy kliknąć TUTAJ

 

 

W Zewie o piwie

Fot. S. Sembrat / ZP
31 grudnia 2022