PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
KONTAKT Z NAMI
W y d a w c a :
30 sierpnia 2022
30 sierpnia 2022 roku światło dzienne ujrzał nowy farerski portal internetowy: Eysturoyaportalurin (www.eyp.fo). Eysturoy to druga pod względem powierzchni i populacji (ok. 12 400 mieszkańców) farerska wyspa, nic więc dziwnego,
24 sierpnia 2022
23 sierpnia 2022 roku, godzina 13:55. Leżąc pod ciepłym kocem, zagłębiam się w lekturę książki, kiedy to atmosferę hygge zakłóca wibrująca komórka. Na wyświetlaczu pojawia się napis „Łukasz FO”. Spiritus
31 lipca 2022
Niezwykłe walory krajobrazowe i atmosfera osady Tjørnuvík na północnym krańcu wyspy Streymoy przyciągają coraz liczniejsze grono turystów. Lokalne władze podjęły niedawno działania, mające zadbać o komfort zarówno tych, którzy odwiedzają

Fot. Marcelo I. Tchelao

Tekst: MARCIN MICHALSKI

 

Odwiedzający Wyspy Owcze miłośnicy piwa mają coraz więcej sposobności, by skosztować lokalnych trunków i docenić kunszt farerskich piwowarów. Najnowszym chmielowym akcentem jest debiut mikrobrowaru Oy, który wchodzi na rynek obok istniejących już farerskich marek piwnych – Föroya Bjór, Okkara i Biskupskelda.

 

Jak informuje portal Local.fo, mikrobrowar Oy z Tórshavn zadebiutował w kwietniu 2022 r. lagerem o nazwie Oyn Oy – rześkim i pijalnym piwem z nutami siana i miodu o zawartości alkoholu 5,2%. Pierwsza partia Oyn Oy ma być dostępna przede wszystkim w farerskich restauracjach, hotelach i pubach. Oy założył Petur Petersen (znany także jako Petur Øl, czyli Petur Piwo) były CEO browaru Okkara z Velbastaður. Jak w przypadku wielu innych mikrobrowarów, produkcję piwa łączy się tu z działalnością gastronomiczną, zatem na miejscu można także coś przekąsić. Więcej o piwnym debiutancie z Wysp Owczych: www.oy.fo

 

Najmłodszym browarem z Wysp Owczych jest stołeczny Oy

 

Kraftowa konkurencja

Rzemieślnicze piwa od niedawna proponuje także mikrobrowar Biskupskelda z Vágur na wyspie Suðuroy. Pierwszym piwem firmy była Huldugentan (New England IPA), która miała swą premierę w marcu 2021 r. Dziś w katalogu Biskupskeldy jest 10 rodzajów piw, w tym 5 sprzedawanych we wszystkich sklepach monopolowych na archipelagu oraz 5 piw specjalnych, dostępnych tylko w siedzibie firmy. Właściciele postawili na piwa niefiltrowane, a na lato 2022 roku zapowiadają otwarcie browaru restauracyjnego w wyremontowanej, historycznej lokalizacji w Vágur. Organizują także wycieczki górskie po okolicy.

 

Piwa z browaru Biskupelda są niefiltrowane a ich etykiety nawiązują do lokalnych historii

„Nazwy naszych piw nawiązują do lokalnych historii, co daje możliwość ich degustacji w miejscach, w których mają swoje korzenie. To dla nas istotne, by warzonym przez nas piwom towarzyszyła określona narracja, odwołująca się do lokalności” – deklarują osoby tworzące Biskupskeldę.

 

Swoją nazwę browar wziął od strumienia przecinającego pieszy górski szlak z Vágur do Fámjin. Według tradycji, strumień jest miejscem odpoczynku, a woda z Biskupskeldy ma właściwości uzdrawiające. To właśnie z niej produkowane są piwa mikrobrowaru z Suðuroy. Więcej: www.biskupskelda.fo
 

Piwny potentat

Turyści podróżujący przez Wyspy Owcze szlakiem piwa nie powinni również ominąć siedziby założonego w 2009 r. browaru Okkara w Velbastaður na Streymoy, gdzie od poniedziałku do piątku można kupić warzone tu trunki – w tym piwo Gullhornið, wyprodukowane w kooperacji ze słynną duńską marką Mikkeller. Przez ponad dekadę browar Okkara był jedynym konkurentem wyspiarskiego dominatora – browaru Föroya Bjór. W 2020 r. ten ostatni przejął Okkarę, zachowując jednak dobrze już znaną Farerom markę. Więcej: www.okkara.fo

 

Przez ponad Okkara był jedynym konkurentem potentata z Wysp Owczych - Föroya Bjór

 

Największy udział w farerskim rynku piwnym (65%) posiada wspomniany browar Föroya Bjór z Klaksvíku, szczycący się tradycją sięgającą 1888 r. Firmę założył 25-letni wówczas Simon Frederik Hansen, znany jako „Símun í Vági”, który wraz z wykształceniem piekarskim przywiózł z Danii umiejętność warzenia piwa. Símun í Vági był człowiekiem wielu talentów, w tym autorem kultowego, obowiązującego do dziś „baraniego” logo marki Föroya Bjór. Jego firma przetrwała pomimo prohibicji trwającej na Wyspach Owczych w latach 1907-1980, kiedy na archipelagu zakazane były piwa o zawartości alkoholu większej niż 2,7%.

 

Föroya Bjór to największy browar Wysp Owczych

 

Dziś browarem kieruje Annika Waag, praprawnuczka Símuna í Vági. Föroya Bjór eksportuje niektóre swoje produkty na Islandię, do Danii i Norwegii. W katalogu firmy są także liczne napoje bezalkoholowe oraz - od 2016 roku - alkohole destylowane. Więcej: www.bjor.fo

 

 

Więcej farerskiego piwa

Fot.  Marcelo I. Tchelao
01 czerwca 2022