Odwiedzający Wyspy Owcze miłośnicy piwa mają coraz więcej sposobności, by skosztować lokalnych trunków i docenić kunszt farerskich piwowarów. Najnowszym chmielowym akcentem jest debiut mikrobrowaru Oy, który wchodzi na rynek obok istniejących już farerskich marek piwnych – Föroya Bjór, Okkara i Biskupskelda.
Jak informuje portal Local.fo, mikrobrowar Oy z Tórshavn zadebiutował w kwietniu 2022 r. lagerem o nazwie Oyn Oy – rześkim i pijalnym piwem z nutami siana i miodu o zawartości alkoholu 5,2%. Pierwsza partia Oyn Oy ma być dostępna przede wszystkim w farerskich restauracjach, hotelach i pubach. Oy założył Petur Petersen (znany także jako Petur Øl, czyli Petur Piwo) były CEO browaru Okkara z Velbastaður. Jak w przypadku wielu innych mikrobrowarów, produkcję piwa łączy się tu z działalnością gastronomiczną, zatem na miejscu można także coś przekąsić. Więcej o piwnym debiutancie z Wysp Owczych: www.oy.fo
Rzemieślnicze piwa od niedawna proponuje także mikrobrowar Biskupskelda z Vágur na wyspie Suðuroy. Pierwszym piwem firmy była Huldugentan (New England IPA), która miała swą premierę w marcu 2021 r. Dziś w katalogu Biskupskeldy jest 10 rodzajów piw, w tym 5 sprzedawanych we wszystkich sklepach monopolowych na archipelagu oraz 5 piw specjalnych, dostępnych tylko w siedzibie firmy. Właściciele postawili na piwa niefiltrowane, a na lato 2022 roku zapowiadają otwarcie browaru restauracyjnego w wyremontowanej, historycznej lokalizacji w Vágur. Organizują także wycieczki górskie po okolicy.
„Nazwy naszych piw nawiązują do lokalnych historii, co daje możliwość ich degustacji w miejscach, w których mają swoje korzenie. To dla nas istotne, by warzonym przez nas piwom towarzyszyła określona narracja, odwołująca się do lokalności” – deklarują osoby tworzące Biskupskeldę.
Swoją nazwę browar wziął od strumienia przecinającego pieszy górski szlak z Vágur do Fámjin. Według tradycji, strumień jest miejscem odpoczynku, a woda z Biskupskeldy ma właściwości uzdrawiające. To właśnie z niej produkowane są piwa mikrobrowaru z Suðuroy. Więcej: www.biskupskelda.fo
Turyści podróżujący przez Wyspy Owcze szlakiem piwa nie powinni również ominąć siedziby założonego w 2009 r. browaru Okkara w Velbastaður na Streymoy, gdzie od poniedziałku do piątku można kupić warzone tu trunki – w tym piwo Gullhornið, wyprodukowane w kooperacji ze słynną duńską marką Mikkeller. Przez ponad dekadę browar Okkara był jedynym konkurentem wyspiarskiego dominatora – browaru Föroya Bjór. W 2020 r. ten ostatni przejął Okkarę, zachowując jednak dobrze już znaną Farerom markę. Więcej: www.okkara.fo
Największy udział w farerskim rynku piwnym (65%) posiada wspomniany browar Föroya Bjór z Klaksvíku, szczycący się tradycją sięgającą 1888 r. Firmę założył 25-letni wówczas Simon Frederik Hansen, znany jako „Símun í Vági”, który wraz z wykształceniem piekarskim przywiózł z Danii umiejętność warzenia piwa. Símun í Vági był człowiekiem wielu talentów, w tym autorem kultowego, obowiązującego do dziś „baraniego” logo marki Föroya Bjór. Jego firma przetrwała pomimo prohibicji trwającej na Wyspach Owczych w latach 1907-1980, kiedy na archipelagu zakazane były piwa o zawartości alkoholu większej niż 2,7%.
Dziś browarem kieruje Annika Waag, praprawnuczka Símuna í Vági. Föroya Bjór eksportuje niektóre swoje produkty na Islandię, do Danii i Norwegii. W katalogu firmy są także liczne napoje bezalkoholowe oraz - od 2016 roku - alkohole destylowane. Więcej: www.bjor.fo
Fot. Marcelo I. Tchelao
W y d a w c a :
KONTAKT Z NAMI
PCIT TRAMP
Iwaszkiewicza 67/8
70-786 Szczecin
Tel. +48 91 432 08 37
www.wyspy-owcze.pl
www.zewpolnocy.pl
Numer konta:
35 1140 2017 0000 4502 1307 1981