PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
KONTAKT Z NAMI
W y d a w c a :
13 czerwca 2022
Sezon turystyczny na Wyspach Owczych w rozkwicie, jednak w tym roku, częściej niż kiedykolwiek wcześniej, nasze grupy padają ofiarami problemów z dostarczeniem bagażu przez linie lotnicze. Na opóźnienia bagażowe narażeni
01 czerwca 2022
Odwiedzający Wyspy Owcze miłośnicy piwa mają coraz więcej sposobności, by skosztować lokalnych trunków i docenić kunszt farerskich piwowarów. Najnowszym chmielowym akcentem jest debiut mikrobrowaru Oy, który wchodzi na rynek obok
28 maja 2022
Podczas 5. edycji trójmiejskiego festiwalu kultury nordyckiej Nordic Talking Festival, który po covidowej cezurze wraca do spotkań w realu, nie mogło zabraknąć Wysp Owczych. Miło nam poinformować, że w niedzielę

Fot. Marcelo I. Tchelao

Tekst: MARCIN MICHALSKI

 

Odwiedzający Wyspy Owcze miłośnicy piwa mają coraz więcej sposobności, by skosztować lokalnych trunków i docenić kunszt farerskich piwowarów. Najnowszym chmielowym akcentem jest debiut mikrobrowaru Oy, który wchodzi na rynek obok istniejących już farerskich marek piwnych – Föroya Bjór, Okkara i Biskupskelda.

 

Jak informuje portal Local.fo, mikrobrowar Oy z Tórshavn zadebiutował w kwietniu 2022 r. lagerem o nazwie Oyn Oy – rześkim i pijalnym piwem z nutami siana i miodu o zawartości alkoholu 5,2%. Pierwsza partia Oyn Oy ma być dostępna przede wszystkim w farerskich restauracjach, hotelach i pubach. Oy założył Petur Petersen (znany także jako Petur Øl, czyli Petur Piwo) były CEO browaru Okkara z Velbastaður. Jak w przypadku wielu innych mikrobrowarów, produkcję piwa łączy się tu z działalnością gastronomiczną, zatem na miejscu można także coś przekąsić. Więcej o piwnym debiutancie z Wysp Owczych: www.oy.fo

 

Najmłodszym browarem z Wysp Owczych jest stołeczny Oy

 

Kraftowa konkurencja

Rzemieślnicze piwa od niedawna proponuje także mikrobrowar Biskupskelda z Vágur na wyspie Suðuroy. Pierwszym piwem firmy była Huldugentan (New England IPA), która miała swą premierę w marcu 2021 r. Dziś w katalogu Biskupskeldy jest 10 rodzajów piw, w tym 5 sprzedawanych we wszystkich sklepach monopolowych na archipelagu oraz 5 piw specjalnych, dostępnych tylko w siedzibie firmy. Właściciele postawili na piwa niefiltrowane, a na lato 2022 roku zapowiadają otwarcie browaru restauracyjnego w wyremontowanej, historycznej lokalizacji w Vágur. Organizują także wycieczki górskie po okolicy.

 

Piwa z browaru Biskupelda są niefiltrowane a ich etykiety nawiązują do lokalnych historii

„Nazwy naszych piw nawiązują do lokalnych historii, co daje możliwość ich degustacji w miejscach, w których mają swoje korzenie. To dla nas istotne, by warzonym przez nas piwom towarzyszyła określona narracja, odwołująca się do lokalności” – deklarują osoby tworzące Biskupskeldę.

 

Swoją nazwę browar wziął od strumienia przecinającego pieszy górski szlak z Vágur do Fámjin. Według tradycji, strumień jest miejscem odpoczynku, a woda z Biskupskeldy ma właściwości uzdrawiające. To właśnie z niej produkowane są piwa mikrobrowaru z Suðuroy. Więcej: www.biskupskelda.fo
 

Piwny potentat

Turyści podróżujący przez Wyspy Owcze szlakiem piwa nie powinni również ominąć siedziby założonego w 2009 r. browaru Okkara w Velbastaður na Streymoy, gdzie od poniedziałku do piątku można kupić warzone tu trunki – w tym piwo Gullhornið, wyprodukowane w kooperacji ze słynną duńską marką Mikkeller. Przez ponad dekadę browar Okkara był jedynym konkurentem wyspiarskiego dominatora – browaru Föroya Bjór. W 2020 r. ten ostatni przejął Okkarę, zachowując jednak dobrze już znaną Farerom markę. Więcej: www.okkara.fo

 

Przez ponad Okkara był jedynym konkurentem potentata z Wysp Owczych - Föroya Bjór

 

Największy udział w farerskim rynku piwnym (65%) posiada wspomniany browar Föroya Bjór z Klaksvíku, szczycący się tradycją sięgającą 1888 r. Firmę założył 25-letni wówczas Simon Frederik Hansen, znany jako „Símun í Vági”, który wraz z wykształceniem piekarskim przywiózł z Danii umiejętność warzenia piwa. Símun í Vági był człowiekiem wielu talentów, w tym autorem kultowego, obowiązującego do dziś „baraniego” logo marki Föroya Bjór. Jego firma przetrwała pomimo prohibicji trwającej na Wyspach Owczych w latach 1907-1980, kiedy na archipelagu zakazane były piwa o zawartości alkoholu większej niż 2,7%.

 

Föroya Bjór to największy browar Wysp Owczych

 

Dziś browarem kieruje Annika Waag, praprawnuczka Símuna í Vági. Föroya Bjór eksportuje niektóre swoje produkty na Islandię, do Danii i Norwegii. W katalogu firmy są także liczne napoje bezalkoholowe oraz - od 2016 roku - alkohole destylowane. Więcej: www.bjor.fo

 

 

Więcej farerskiego piwa

Fot.  Marcelo I. Tchelao
01 czerwca 2022