15 października 2020
15 października 2020 r. duński rząd przedstawił kolejną, cotygodniową aktualizację dotyczącą procedury wjazdowej na teren Królestwa Danii. Niestety, na liście krajów uznanych za niebezpieczne z powodu przekroczenia tygodniowego limitu przypadków
06 października 2020
Jedyny na północnym Atlantyku oceaniczny prom pasażersko-samochodowy „Norröna”, pływający pod farerską banderą na trasie Dania - Wyspy Owcze - Islandia, przejdzie niebawem modernizację. Zbudowana w 2003 r. jednostka Smyril Line
30 września 2020
Jak podały farerskie media, w tym Kringvarp Føroya, Norðlýsið i Local.fo, od 1 października 2020 r. skandynawskie linie lotnicze SAS wstrzymują połączenie lotnicze Kopenhaga – Vágar. Tym samym jedynym operatorem,

Fot. Thomas Park

Tekst: MARCIN JAKUBOWSKI

 

Świat koneserów whisky obiegła wiadomość, że w roku 2024 spodziewać się mogą pierwszych kropli złocistego trunku, wyprodukowanego w egzotycznym dla wielu z nich miejscu. Egzotycznym, ponieważ ze względów klimatyczno-glebowych trudno tam o dorodny jęczmień i gdzie tradycja produkcji whisky dopiero raczkuje. Chodzi o pierwszą na Wyspach Owczych destylarnię whisky z prawdziwego zdarzenia, która ma powstać w Kvívík na wyspie Streymoy.

 

1 sierpnia 2020 roku ruszył start-up pod nazwą Faer Isles Distillery. Za równowartość jedynych 200 EUR można zostać dożywotnim członkiem Klubu Założycieli, otrzymując w zamian – oprócz satysfakcji – wysokoprocentowy, unikalny pakiet, opatrzony marką Faer (nazwa pochodzi oczywiście od Wysp Owczych).

 

Wyspy Owcze: procenty z Kvívík

 

Gdy produkcja zostanie uruchomiona, członek-założyciel otrzyma: 0,5 l ginu z nutą farerskich wodorostów pod nazwą Faer Isles Founders’ Club Edition Gin, 0,5 l trzyletniej whisky Faer Isles First Edition oraz 0,2 l whisky Faer Isles Single Malt z małą kostką dębu, służącego do dalszego, domowego już dojrzewania.

 

Na wyspie Streymoy powstaje pierwsza destylarnia whisky na Wyspach Owczych

 

Kiedy można spodziewać się tych płynnych frykasów? Jeśli projekt finansowania destylarni zakończy się sukcesem, gin zostanie rozlany i rozesłany klubowiczom już w 2021 roku, natomiast whisky, ze względu na konieczność dojrzewania – najwcześniej w pierwszym kwartale 2024 roku.

 

Einmalt, czyli whisky i biznes

 

Za wyskokową inicjatywą stoi  grupa entuzjastów whisky pod wodzą Bogi Mouritsena, skupionych w dedykowanym temu napitkowi farerskim stowarzyszeniu Einmalt. Farerzy dostrzegli spore możliwości biznesowe w produkcji unikalnego ze względu na miejscowe dodatki i panujące na Wyspach Owczych warunki wysokoprocentowego alkoholu. Celują wysoko, bo moc flagowego trunku spod znaku single malt ma sięgać 60%.

 

Początkowo produkcja będzie miała skromne rozmiary, ale docelowa wydajność ma sięgnąć ok. 3000 litrów miesięcznie.  Na archipelagu wprawdzie jęczmień rośnie, ale w nader skąpych ilościach, nie wystarczających do poważniejszej produkcji  -  słód będzie zatem częściowo importowany, natomiast nie brakuje tu torfu. Destylarnia ma zyskać nowoczesną, wtopioną w pejzaż architekturę, planowany jest też obiekt dla odwiedzających gości, gdzie będą odbywały się spotkania i degustacje.

 

Wyspiarze reklamują projekt Faer Isles Distillery jako „jednej z najdalej na północ wysuniętych destylarni whisky na świecie”, ale daleko im do norweskich gorzelników, którzy produkują whisky hen za kręgiem polarnym – u stóp Alp Lyngeńskich, w okolicach Tromsø. To najbliżej bieguna zlokalizowana komercyjna destylarnia na świecie. Poza tym, nie będzie to pierwsza produkcja whisky na Wyspach Owczych – od pewnego czasu działa tu należąca do browaru Föroya Bjór z Klaksvíku destylarnia Einar's Distillery, gdzie powstają likiery, wódka, akwawit i gin, a niebawem ma pojawić się także whisky.

 

Gin, wódka, akwawit a niebawem także whisky to oferta destylarni Einar`s Distillery

 

Warto dodać, że farerska whisky to kolejna alko-ciekawostka, dzięki której Wyspy Owcze najprawdopodobniej zostaną zauważone wśród spragnionej procentów braci. Od lat miejscową i jakże egzotyczną specjalnością jest bowiem "księżycówka" na bazie rabarbaru, natomiast od niedawna wyobraźnię koneserów porusza alkohol wytwarzany z... rzepy!

 

Losy ciekawego projektu z Kvívík można śledzić na stronie Faer Isles Distillery: www.faer.fo

 

Źródło: www.faer.fo, www.whiskyadvocate.com

 

Faer Isles Distillery

W Kvívík na wyspie Streymoy niebawem ruszy produkcja oryginalnej whisky i ginu
10 września 2020

PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
KONTAKT Z NAMI
W y d a w c a :