10 września 2020
W Kvívík na wyspie Streymoy niebawem ruszy produkcja oryginalnej whisky i ginu

Faer Isles Distillery

Tekst: MARCIN JAKUBOWSKI

 

Fot. Thomas Park

W y d a w c a :

KONTAKT Z NAMI

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

Świat koneserów whisky obiegła wiadomość, że w roku 2024 spodziewać się mogą pierwszych kropli złocistego trunku, wyprodukowanego w egzotycznym dla wielu z nich miejscu. Egzotycznym, ponieważ ze względów klimatyczno-glebowych trudno tam o dorodny jęczmień i gdzie tradycja produkcji whisky dopiero raczkuje. Chodzi o pierwszą na Wyspach Owczych destylarnię whisky z prawdziwego zdarzenia, która ma powstać w Kvívík na wyspie Streymoy.

 

1 sierpnia 2020 roku ruszył start-up pod nazwą Faer Isles Distillery. Za równowartość jedynych 200 EUR można zostać dożywotnim członkiem Klubu Założycieli, otrzymując w zamian – oprócz satysfakcji – wysokoprocentowy, unikalny pakiet, opatrzony marką Faer (nazwa pochodzi oczywiście od Wysp Owczych).

 

Wyspy Owcze: procenty z Kvívík

 

Gdy produkcja zostanie uruchomiona, członek-założyciel otrzyma: 0,5 l ginu z nutą farerskich wodorostów pod nazwą Faer Isles Founders’ Club Edition Gin, 0,5 l trzyletniej whisky Faer Isles First Edition oraz 0,2 l whisky Faer Isles Single Malt z małą kostką dębu, służącego do dalszego, domowego już dojrzewania.

 

Na wyspie Streymoy powstaje pierwsza destylarnia whisky na Wyspach Owczych

 

Kiedy można spodziewać się tych płynnych frykasów? Jeśli projekt finansowania destylarni zakończy się sukcesem, gin zostanie rozlany i rozesłany klubowiczom już w 2021 roku, natomiast whisky, ze względu na konieczność dojrzewania – najwcześniej w pierwszym kwartale 2024 roku.

 

Einmalt, czyli whisky i biznes

 

Za wyskokową inicjatywą stoi  grupa entuzjastów whisky pod wodzą Bogi Mouritsena, skupionych w dedykowanym temu napitkowi farerskim stowarzyszeniu Einmalt. Farerzy dostrzegli spore możliwości biznesowe w produkcji unikalnego ze względu na miejscowe dodatki i panujące na Wyspach Owczych warunki wysokoprocentowego alkoholu. Celują wysoko, bo moc flagowego trunku spod znaku single malt ma sięgać 60%.

 

Początkowo produkcja będzie miała skromne rozmiary, ale docelowa wydajność ma sięgnąć ok. 3000 litrów miesięcznie.  Na archipelagu wprawdzie jęczmień rośnie, ale w nader skąpych ilościach, nie wystarczających do poważniejszej produkcji  -  słód będzie zatem częściowo importowany, natomiast nie brakuje tu torfu. Destylarnia ma zyskać nowoczesną, wtopioną w pejzaż architekturę, planowany jest też obiekt dla odwiedzających gości, gdzie będą odbywały się spotkania i degustacje.

 

Wyspiarze reklamują projekt Faer Isles Distillery jako „jednej z najdalej na północ wysuniętych destylarni whisky na świecie”, ale daleko im do norweskich gorzelników, którzy produkują whisky hen za kręgiem polarnym – u stóp Alp Lyngeńskich, w okolicach Tromsø. To najbliżej bieguna zlokalizowana komercyjna destylarnia na świecie. Poza tym, nie będzie to pierwsza produkcja whisky na Wyspach Owczych – od pewnego czasu działa tu należąca do browaru Föroya Bjór z Klaksvíku destylarnia Einar's Distillery, gdzie powstają likiery, wódka, akwawit i gin, a niebawem ma pojawić się także whisky.

 

Gin, wódka, akwawit a niebawem także whisky to oferta destylarni Einar`s Distillery

 

Warto dodać, że farerska whisky to kolejna alko-ciekawostka, dzięki której Wyspy Owcze najprawdopodobniej zostaną zauważone wśród spragnionej procentów braci. Od lat miejscową i jakże egzotyczną specjalnością jest bowiem "księżycówka" na bazie rabarbaru, natomiast od niedawna wyobraźnię koneserów porusza alkohol wytwarzany z... rzepy!

 

Losy ciekawego projektu z Kvívík można śledzić na stronie Faer Isles Distillery: www.faer.fo

 

Źródło: www.faer.fo, www.whiskyadvocate.com

 

08 kwietnia 2024
Farerska telekomunikacja przyspiesza: 15 kwietnia 2024 roku na Wyspach Owczych zostanie uruchomiona sieć 5G, czyli piąte wcielenie standardu łączności komórkowej. Jak zapewniają Farerzy, będzie to jedna z najlepszych tego typu
03 kwietnia 2024
Dla wszystkich miłośników turystyki kulinarnej odwiedzających Wyspy Owcze nie lada ułatwieniem może być portal Menu.fo. Znajdziemy tu obszerny katalog farerskich lokali gastronomicznych wraz z menu, cenami, godzinami otwarcia i innymi
26 marca 2024
Urząd statystyczny Wysp Owczych – Hagstova Føroya – opublikował dane demograficzne dotyczące archipelagu. W świetle statystyk, na dzień 1 lutego 2024 r. cała farerska populacja liczyła 54 569 osób. Licząc