PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!
KONTAKT Z NAMI
W y d a w c a :
30 listopada 2021
Kameralna osada Bøur niedaleko lotniska Vágar ma w sobie wiele magnetyzmu i urokliwych zakamarków. Pod adresem Smiðjuvegur 8 znajdziemy w niej dom, który nikogo nie pozostawi obojętnym. Jego trawiasty dach
25 listopada 2021
Akademickie Centrum Kultury Uniwersytetu Gdańskiego, Instytut Skandynawistyki UG, Dyskusyjny Klub Filmowy UG Miłość Blondynki oraz Muzeum Narodowe w Gdańsku zapraszają na szóstą już edycję Festiwalu Kultury Nordyckiej, czyli Nordic Focus
17 listopada 2021
W nowym, 38. numerze Magazynu Skandynawskiego "Zew Północy" w dziale farerskim pojawił się wywiad, jakiego naszej redakcyjnej koleżance Kindze Eysturland udzieliła Durita Holm. Ta dzielna kobieta rodem z wyspy Sandoy

Fot. Matkovin.fo

Tekst: MARCIN JAKUBOWSKI

 

W listopadzie po raz 27. zostanie wręczona Nordic Council Environment Prize, czyli nagroda Rady Nordyckiej w dziedzinie ochrony środowiska. Hasłem tegorocznej edycji jest „Zrównoważony system produkcji żywności”. Wśród ośmiu nominacji znajdziemy Matkovin –  ciekawą inicjatywę z Wysp Owczych.

 

Rada Nordycka (www.norden.org), będąca forum współpracy parlamentarnej Danii, Szwecji, Norwegii, Finlandii, Grenlandii, Wysp Owczych i Wysp Alandzkich, co roku przyznaje nagrody w pięciu kategoriach. Jedną z nich jest Nordic Council Environment Prize, którą można otrzymać za działania przyczyniające się do ochrony środowiska naturalnego.  To jedyna z nagród Rady Nordyckiej, do której propozycje może zgłaszać publiczność.

 

Komitet organizacyjny zatwierdził 109 kandydatur, z których wyłoniono osiem projektów, nadając im oficjalne nominacje do Nordic Council Environment Prize 2021.

 

Czy wiesz, co jesz?

Wyspy Owcze w tym konkursie reprezentuje projekt Matkovin.fo, prowadzony przez mieszkającą w Tvøroyri Sunnivę Gudmundsdóttir Mortensen. To platforma internetowa, której celem jest promocja tradycyjnych i nowych produktów spożywczych pochodzących z archipelagu, skrócenie łańcucha dostaw pomiędzy producentem żywności a konsumentem (ten czynnik zdecydował o kwalifikacji przez komitet w kontekście ochrony środowiska) oraz budowanie relacji producent – klient.

 

W farerskich marketach dominują artykuły żywnościowe pochodzące z importu, co wynika z trudnych warunków naturalnych, z jakimi boryka się tutejsze rolnictwo. Według obserwacji pomysłodawczyni Spiżarni – bo tak można przetłumaczyć słowo Matkovin – rodzima produkcja często ginie w morzu artykułów z niemal całego świata.

 

 

Platforma Matkovin ma nie tylko prezentować i popularyzować farerskie produkty, ale i budzić zainteresowanie ich powstawaniem, zachęcać do nawiązywania bezpośrednich relacji z farmerami i producentami, dla których może okazać się dodatkowym kanałem sprzedaży. Pytania, którym Matkovin chce wyjść naprzeciw, to: kim jest producent? Gdzie znajduje się jego siedziba? W jaki sposób produkt powstaje lub jest przetwarzany i jaka jest jego historia?

 

Rozstrzygnięcie: 2 listopada 2021

Projekt Matkovin znajduje się jeszcze w fazie rozwoju i to może wpłynąć na jego konkursowe szanse. Tak czy inaczej farerskiej Spiżarni nie będzie łatwo – konkurencja jest bowiem mocna. Laureata poznamy 2 listopada 2021 roku, podczas wręczenia nagrody w Kopenhadze. Nagroda ma także materialny wymiar – 300 tys. DKK.

 

Warto dodać, że w zeszłym roku laureatem Nordic Council Environment Prize został Jens Kjeld-Jensen z Wysp Owczych, o czym pisaliśmy w naszym artykule.

 

 

Farerska spiżarnia

W kwietniu 2021 r. miała miejsce oficjalna premiera publikacji "Wyspy Owcze. Przewodnik turystyczno-kulturowy" (wydawca: PCIT TRAMP)
03 października 2021