04 stycznia 2022
Restauracja Koks uchodzi za njelpszą na Wyspach Owczych

KOKS: gastrosensacja

Tekst: MARCIN JAKUBOWSKI

 

KOKS (LEYNAVATN) Fot. Kinga Eysturland

W y d a w c a :

KONTAKT Z NAMI

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

PCIT TRAMP

Iwaszkiewicza 67/8

70-786 Szczecin

Tel. +48 91 432 08 37

www.wyspy-owcze.pl

www.zewpolnocy.pl

 

Numer konta:

35  1140  2017  0000  4502  1307  1981

Przełom roku 2021 i 2022 przyniósł  sensacyjną wieść z farerskiego świata gastronomii. Otóż KOKS, najlepsza restauracja Wysp Owczych, zaliczana do najbardziej cenionych w Europie i legitymująca się dwiema gwiazdkami od Michelina, zmienia swoją lokalizację. I to dość radykalnie: od lata 2022 stolik w KOKSIE trzeba będzie rezerwować na… Grenlandii.

 

Aby przy nim zasiąść, smakosz będzie musiał nieźle się natrudzić. Nowym miejscem jest bowiem Ilimanaq Lodge w osadzie Ilimanaq, położonej ok. 15 kilometrów na południe od miasteczka Ilulissat. Ten fragment zachodniego wybrzeża Grenlandii, leżący nad zatoką Disko, słynie z niezwykłego pejzażu, którego nieodłączną cechą są dryfujące góry lodowe. To właśnie lodowej armadzie fiord Ilulissat zawdzięcza wpis na prestiżową listę UNESCO.

 

 

Do tej pory restauracja dowodzona przez farerskiego mistrza patelni Poula Andreasa Ziskę działała nad jeziorem Leynavatn, niedaleko Leynar na wyspie Streymoy. Wcześniej lokal mieścił się w Hotelu Føroyar w Tórshavn, a następnie w Kirkjubøur. Recenzję z wizyty w restauracji KOKS – jeszcze w ostatniej lokalizacji – można przeczytać w innym naszym artykule.

 

Tylko dla orłów?

Miejsc w nowym KOKSIE będzie tylko 30. Restauracja otworzy podwoje w sezonie letnim, ale bój o stoliki ruszy w lutym – ponoć zainteresowanie już jest spore. Z uwagi na skomplikowany, a co za tym idzie kosztowny dojazd i zapewne mocno wyśrubowane ceny serwowanych dań, uczta nad zatoką Disko nie będzie należała do tanich. To jednak specyfika Michelinowych „dwugwiazdkowców” – do lokali o tej randzie zwykle nie wpada się na późny obiad, a raczej pielgrzymuje, nierzadko z drugiego końca świata, rezerwując miejsca z wielotygodniowym wyprzedzeniem.

 

 

Inwestycja w podróż do Ilimanaq z pewnością nie rozczaruje szukających nowych wrażeń smakoszy. Poul Andreas Ziska ze swoim zespołem udowodnił, że potrafi stworzyć niecodzienne kompozycje, bazując na świeżych, sezonowych i głównie lokalnych produktach, co jest jedną z głównych cech nurtu określanego jako nowa kuchnia nordycka.

 

My tu jeszcze wrócimy

W świetle doniesień farerskich mediów, przeprowadzka restauracji na Grenlandię ma jedynie czasowy charakter i jest wynikiem barier biurokratycznej natury. Z różnych powodów działalność nad jeziorem Leynavatn nie była już możliwa, a nowa lokalizacja – na zachodnim wybrzeżu Streymoy – nie posiada  jeszcze pełnej dokumentacji.

 

Powrót KOKSa na Wyspy Owcze ma nastąpić po dwóch spędzonych na wygnaniu sezonach –  w 2024. Do tego czasu farerscy miłośnicy niebanalnej kuchni będą mogli cieszyć się dwoma lokalami firmowanymi przez właścicieli marki KOKS. Będzie nim specjalizująca się w daniach z owoców morza restauracja ROKS oraz przejęta niedawno restauracja Ræst, gdzie podawane są fermentowane farerskie smakołyki. Oba lokale znajdują się w stołecznym Tórshavn.

 

Więcej o restauracji KOKS: www.koks.fo

 

 

19 listopada 2024
Mając w planie odwiedziny Wysp Owczych, warto możliwie szybko zabrać się za jego realizację. Oprócz wprowadzonego wcześniej słonego myta za wstęp na niektóre z widokowych szlaków, w 2025 r. turyści
10 listopada 2024
Wyspy Owcze są znane nie tylko  z unikalnych pejzaży i wyjątkowej kultury, ale i z ciekawych koncepcji w dziedzinie rozwoju turystyki. W zeszłym roku narodowa organizacja turystyczna Visit Faroe Islands
03 listopada 2024
W czerwcu 2025 r. organizator ekstremalnych morskich ekspedycji, na co dzień chirurg-ortopeda - dr  Artur Biel, zmierzy się z Atlantykiem, podejmując próbę przepłynięcia oceanu łodzią RIB. Jako pierwszy człowiek w